IkverhaalJijverhaal

Stel, je staat op een borrel en een goede bekende vertelt je dat hij of zij gedoe heeft met de buren over een blaffende hond. Je knikt geïnteresseerd en brandt los over een neef van jou die dat ook had en wat een ellende dat toch was, dat de wijkagent er aan te pas is gekomen en dat het maar goed is dat die buren zijn verhuisd. Je neemt nog een slokje wijn en kijkt tevreden naar je gesprekspartner die enigszins verwilderd in zijn glas staart. Jullie praten nog even over de hondenpopulatie in Nederland waarna jullie overgaan op een volgend onderwerp.

Kortom het typische fenomeen ikverhaaljijverhaal.  Een “mannending” wordt vaak gezegd maar er zijn ook veel vrouwen die zich hier schuldig aan maken. Meteen inspringen op iets wat je verteld wordt met een eigen ervaring en dito oplossing.

Voor degene die iets wilde vertellen een hele effectieve methode om hem de mond te snoeren want hoe pak je de rest van je verhaal daarna weer op? En de ander heeft een goed gevoel want heeft “geholpen” met zijn verhaal inclusief panklare oplossing en hoeft niet meer te luisteren.

Want dat is waar het hier om gaat: goed luisteren  en aansluiten op het spoor van de ander.

Mensen die vertrekken vanuit hun eigen spoor stellen suggestieve vragen of vragen vanuit eigen nieuwsgierigheid die niet aansluiten bij de gedachtegang van de ander. Ze informeren, geven hun eigen mening, gaan uit van allerlei vooronderstellingen en geven waardeoordelen.

Daarmee lijkt het alsof je een goed gesprek hebt en betrokken bent bij het onderwerp van de ander. Niets is minder waar.

Wat moet je dan wel doen?

Aansluiten op het spoor van de ander door te toetsen wat je hoort: terugkoppelen in je eigen woorden wat je hebt gehoord, benoemen wat je ziet (emoties), structuur aanbrengen in wat de ander je vertelt. Je stelt exploratieve vragen die aansluiten bij de gedachtegang van de ander. Daarmee kom je te weten wat de ander werkelijk dwars zit en, als de ander daarom vraagt, kun je meedenken over mogelijke stappen om tot een oplossing te komen.

Dus een volgende keer bijt je op je tong en luister je.

Behalve als je tegenover iemand staat die je in het geheel niet kent die een verhandeling houdt over een onsmakelijke medische aandoening; dan heb je een zus van een buurvrouw en daar dan weer de zoon van die ook…..